1. Informacijos paieška

1.5. Google Mokslinčius

Google Mokslinčius (Google Scholar ) – paieškos sistemos Google teikiama paslauga mokslinės informacijos paieškai. 

Naudodamiesi šiuo įrankiu galite ieškoti įvairių disciplinų mokslinių straipsnių internete. Google Scholar pateikia nuorodas į originalų straipsnio šaltinį, tačiau netikrina ir nevertina, ar turinys atitinka mokslinio straipsnio reikalavimus, todėl  galite rasti straipsnius, kurie tik atrodo kaip moksliniai, tačiau yra publikuoti abejotinos vertės ir reputacijos žurnaluose,  kurie nėra recenzuojami, o autoriai nėra pripažinti savo srities profesionalais. 

Straipsnius, ypač moksliniams tikslams, reikėtų rinktis labai atidžiai, nes:
 informacija gali būti nepatikima;
pasenusi arba neatnaujinta;
nepagrįsta, neparemta jokiais moksliniai faktais, argumentais ar įrodymais;
šališka arba neteisinga;
subjektyvi, išreiškianti tam tikrą požiūrį, pavyzdžiui, politines pažiūras.

Mokėdami vertinti ir atsirinkti informaciją (žr. modulį Informacijos atranka ir vertinimas) galime surasti ir naudingos informacijos: mokslinius žurnalus duomenų bazėse, atvirosios prieigos ištekliuose ir leidėjų puslapiuose bei peržiūrėti straipsnyje cituojamus ir straipsnį cituojančius šaltinius. Tačiau šis įrankis nėra skirtas išsamiai temos analizei, kuri atliekama rengiant  mokslinius rašto darbus

Privalumai:
paprasta ir lengva naudotis;
laisvai prieinama paieškos sistema;
nuorodos į viso teksto dokumentus;
galima peržiūrėti susijusius straipsnius;
galima saugoti dokumentus savo Google Scholar  bibliotekoje (Mano biblioteka).

Trūkumai:
didžiuliai kiekiai rezultatų;
ribotos galimybės filtruoti rezultatus – pavyzdžiui, negalite peržiūrėti tik recenzuojamų ar viso teksto dokumentų;
rezultatai pateikiami remiantis žurnalų reitingais;
tik dalis dokumentų yra laisvai prieinami;
nevykdoma dokumentų atranka – rasite ir mokslinius, ir abejotinos vertės dokumentus.

 Pavyzdys: Feline reactions to bearded men. 

Šis straipsnis yra randamas Google Scholar,  nes turi moksliniam straipsniui būtinas dalis – santrauką, metodologiją, rezultatus (pateikiami tyrimo duomenys), išvadas ir cituotų šaltinių sąrašą, nors šis straipsnis nėra mokslinis – parašytas satyros stiliumi su humoro elementais ir dedikuotas mylimam katinui.

 Google Scholar naudoja automatizuotą programinę įrangą, kuri „atpažįsta“ mokslinius straipsnius pagal tam tikrus nustatytus kriterijus,  tačiau netikrina turinio  ir nevertina straipsnio mokslinės vertės, todėl straipsnis ir pateikiamas rezultatų sąraše. 

Moksliniam darbui rekomenduojama naudotis duomenų bazėmis ir recenzuojamų žurnalų straipsniais – žurnalais, kurių straipsnius skaito ir kritiškai vertina tos srities profesionalai ir  raštu pateikia recenziją, rekomenduojančią medžiagą publikuoti, prieš publikuojant taisyti arba nepublikuoti (daugiau sužinosite modulyje Informacijos šaltiniai).