2. Temos plėtojimas

Patartina iš temos suformuluoti klausimą (arba susijusius klausimus). Temos vystymas iškeliant klausimus padės iš platesnės perspektyvos pažiūrėti į analizuojamą problemą, rasti susijusias temas. Jums patiems bus lengviau išsiaiškinti ir rasti atsakymus, suprasti, ką bandote įrodyti ar pagrįsti. Klausimai suteikia galimybę plėsti, vystyti atsakymus. Tiksliai suformuluoti klausimai padeda nuspręsti, kuri informacija bus naudojama. Jie taip pat padeda lengviau sužinoti, kada jau yra pakankamai informacijos ir galima nutraukti jos paieškas. Be to, rašto darbas prasideda nuo tezės, teiginio, kurį reikia paaiškinti, analizuoti, pateikiant įrodymus, argumentus. Jei jūsų tyrinėjimas prasidės nuo klausimo, kuris atitinka analizuojamus įrodymus, Jums bus daug lengviau atlikti ir pateikti savo tyrimą.

ŽIRGŲ TERAPIJA

♦ Kokį poveikį sergantiems daro žirgų terapija?
 Kokiomis ligomis sergantiems ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?
 Kokią negalią turintiems ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?
♦ Kokių amžiaus grupių ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?

Šiuo atveju matote, kiek skirtingų temos aspektų galima apžvelgti, o klausimo formuluotė padeda geriau suvokti temą. Pasirinkę temą „Kokį poveikį sergantiems daro žirgų terapija?“ savo darbe turėtumėte atsakyti į šį klausimą – teigiamą, neigiamą ar nedaro jokio poveikio, ir paaiškinti, kaip tas poveikis (jei toks yra) pasireiškia. Pavyzdžiui, žirgų terapija daro teigiamą poveikį sergantiems asmenims, nes padeda atstatyti motorikos funkcijas ir stiprina raumenis, sukelia teigiamas emocijas ir t. t.

Klausimo formulavimas (vystymas) iš plačios temos gali būti atliekamas daugybe būdų. Tačiau efektyviausi: proto (smegenų) šturmas ir minčių žemėlapio braižymas.