Ko ieškau?

Svetainė: VU laisvai prieinami kursai
Kursas: Medijų ir informacinis raštingumas
Knyga: Ko ieškau?
Spausdino: Svečio paskyra
Data: Ketvirtadienis, 2024 balandžio 25, 01:12

1. Temos suvokimas

Norėdami surasti informacijos dažnai nesusimąstome, kokia yra mūsų temos aprėptis, kokių šaltinių ieškoti, kokius paieškos žingsnius reikėtų atlikti, kad gautume mūsų lūkesčius atitinkančius rezultatus. Temos pasirinkimas ir suvokimas yra svarbūs žingsniai, kuriuos reikėtų gerai apgalvoti ir skirti laiko jiems atlikti.

Temą, kuria kalbėsite ar rengsite rašto darbą, gali pasiūlyti mokytojai, tačiau jei yra galimybė rinktis, susigalvokite temą, kuri jus asmeniškai domina arba norėtumėte daugiau sužinoti, kuri leidžia atsiskleisti jūsų kūrybiškumui ir interesams. Pasirinkę temą, kuria jau turite informacijos arba kurią išmanote, gebėsite lengviau nustatyti temos aprėptį ir reikšminius žodžius. Atsiminkite, jeigu rengiate rašto darbą ar ruošiatės kalbėti moksline tema, turite remtis moksliniais šaltiniais. Daugiau apie šaltinių klasifikaciją žr. modulyje Informacijos šaltiniai.

Pavyzdžiui, dominanti tema – žirgai. Suprantame, kad temos aprėptis gana didelė ir mums reikėtų ją tikslinti, ir nežinome, kurį temos aspektą norėtume apžvelgti plačiau – anatomija ir elgesys, žirgų sportas, žirgų terapija, žirgų svarba lietuvių kultūroje ir t.t.

Norėdami nuspręsti, kuris temos aspektas mus labiausiai domina, rekomenduojama atlikti pradinę temos analizę ir susipažinti su informacija šia tema. Peržiūrėkite enciklopedijas ir žinynus, vadovėlius, knygas bei žurnalus šia tema ir nustatykite:
kokie  yra tiriamosios temos aspektai;
problemą arba probleminį klausimą (temą galite formuluoti kaip probleminį klausimą į kurį ieškosite atsakymo);
kokios sąvokos ir terminai vartojami;
kokios informacijos reikia (vaizdinės, tekstinės, kokio tipo šaltinių – straipsnių, monografijų, informacinių leidinių ir t. t.);
kiek informacijos reikia;
kiek laiko galite skirti paieškai.


Atlikę pradinę temos analizę išsiaiškinome, kad žirgai yra naudojami terapijoje.  Nusprendėme, kad mus dominantis tiriamosios temos aspektas yra žirgų terapija. .

2. Temos plėtojimas

Patartina iš temos suformuluoti klausimą (arba susijusius klausimus). Temos vystymas iškeliant klausimus padės iš platesnės perspektyvos pažiūrėti į analizuojamą problemą, rasti susijusias temas. Jums patiems bus lengviau išsiaiškinti ir rasti atsakymus, suprasti, ką bandote įrodyti ar pagrįsti. Klausimai suteikia galimybę plėsti, vystyti atsakymus. Tiksliai suformuluoti klausimai padeda nuspręsti, kuri informacija bus naudojama. Jie taip pat padeda lengviau sužinoti, kada jau yra pakankamai informacijos ir galima nutraukti jos paieškas. Be to, rašto darbas prasideda nuo tezės, teiginio, kurį reikia paaiškinti, analizuoti, pateikiant įrodymus, argumentus. Jei jūsų tyrinėjimas prasidės nuo klausimo, kuris atitinka analizuojamus įrodymus, Jums bus daug lengviau atlikti ir pateikti savo tyrimą.

ŽIRGŲ TERAPIJA

♦ Kokį poveikį sergantiems daro žirgų terapija?
 Kokiomis ligomis sergantiems ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?
 Kokią negalią turintiems ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?
♦ Kokių amžiaus grupių ligoniams gali būti taikoma žirgų terapija?

Šiuo atveju matote, kiek skirtingų temos aspektų galima apžvelgti, o klausimo formuluotė padeda geriau suvokti temą. Pasirinkę temą „Kokį poveikį sergantiems daro žirgų terapija?“ savo darbe turėtumėte atsakyti į šį klausimą – teigiamą, neigiamą ar nedaro jokio poveikio, ir paaiškinti, kaip tas poveikis (jei toks yra) pasireiškia. Pavyzdžiui, žirgų terapija daro teigiamą poveikį sergantiems asmenims, nes padeda atstatyti motorikos funkcijas ir stiprina raumenis, sukelia teigiamas emocijas ir t. t.

Klausimo formulavimas (vystymas) iš plačios temos gali būti atliekamas daugybe būdų. Tačiau efektyviausi: proto (smegenų) šturmas ir minčių žemėlapio braižymas.

2.1. Proto šturmas

Proto šturmas – tai viena iš idėjų generavimo metodikų, dar vadinama laisvų asociacijų technika ar net nestandartiniu idėjų kūrimo būdu. Šio metodo tikslas – atrasti kuo daugiau idėjų sprendžiant konkrečią problemą. 

Kaip vyksta proto šturmas: 

♦ sudarykite visų terminų ir sąvokų, susijusių su pasirinkta tema, sąrašą;
♦ surašykite jas po vieną žodį ar frazę;
♦ nesirūpinkite dėl jų pasikartojimo, tarpusavio ryšių, svarbumo;
♦ atsiribokite nuo tipinių sprendimų, atsakymų;
♦ sudarykite kiek galima gausesnį sąrašą.

Surūšiuokite idėjas pagal kategorijas. Žymėdami atskirų koncepcijų skirtingumus naudokite simbolius ir spalvas. Atidžiai peržiūrėkite pagrindines temas, struktūras ir galimą sprendimą.

2.2. Minčių žemėlapis


Minčių žemėlapis – tai kūrybinio mąstymo įrankis, padedantis struktūruoti problemą, vystyti klausimą, temą. Pagrindiniai elementai: sąvokos, ryšiai. Iš jų sudaromas tinklas. Idėjų žemėlapiams kurti labai tinka proto šturmo technika. Žemėlapį galite braižyti patys arba pasinaudoti įvairiais internete randamais įrankiais.

Kaip braižyti minčių žemėlapį:
 lapo centre įrašykite pagrindinę temą, idėją, klausimą;
♦ nuo pagrindinės minties brėžkite linijas, kurios susieja jūsų mintį su siauresnėmis temomis ar idėjomis, kurios šakojasi į dar siauresnes temas;
 
naudokite spalvas ir įvairius simbolius, raktinius žodžius.




3. Temos aprėptis

Atidžiai nustatykite santykį tarp temos bei užduoties apimties. Siaura tema būtų sunku rasti pakankamai medžiagos parašyti didelės apimties mokslinį darbą, kaip ir plačios temos aiškinimui neužtektų reikalaujamų keliolikos puslapių.

Jeigu pradėję tyrinėti savo temą randate per daug arba per mažai medžiagos, peržiūrėkite temą, atkreipdami dėmesį į tokius elementus kaip laiko periodas, geografinė padėtis, požiūrio taškas ar auditorija. Tiksliai juos apibrėžus klausimą galima susiaurinti ir sukonkretinti.

Kaip susiaurinti temą „žirgų terapija“?

AspektaiReikšmėsSusiaurinta tema
Amžiaus grupėVaikai, paaugliai, suaugę asmenysŽirgų terapijos poveikis vaikams
 VietaLietuvoje, Europoje, pasaulyjeŽirgų terapija Europoje ar tam tikroje šalyje, pavyzdžiui, Vokietijoje
BiologiniaiFizinės ypatybės, ligosŽirgų terapijos poveikis sergantiems cerebriniu paralyžiumi
LaikasDabartis, praeitis, ateitisŽirgų terapija šiuolaikinėje...
Požiūris į nagrinėjamą problemąMedicininis, teisinis, biologinisŽirgų terapijos svarba medicinoje

3.1. Reikšminiai žodžiai

Suformulavę temą kaip probleminį klausimą identifikuokite pagrindines savokas ir reikšminius žodžius
Reikšminiai žodžiai – tai raktiniai žodžiai ar užklausos, kurios įrašomos paieškos laukelyje. Šie žodžiai turi nusakyti svarbiausią paieškos tikslą ar objektą. Reikšminiai žodžiai reikalingi ieškant informacijos bibliotekose, duomenų bazėse, paieškos sistemose.

Pavyzdys:
kokį poveikį sergantiems cerebriniu paralyžiumi daro žirgų terapija? 

Šiame probleminiame klausime esančius žodžius galime suskirstyti į 3 kategorijas:
svarbūs žodžiai: žirgų terapija, cerebrinis paralyžius;
svarbūs, bet galima pakeisti sinonimais ar kitais žodžiais: sergantiems, poveikis;
nesvarbūs, apsunkinantys paiešką: kokį, daro.

Reikšminiai žodžiai: žirgų terapija, cerebrinis paralyžius, poveikis. 

Nustatant reikšminį žodį reikia atkreipti dėmesį į:
Susijusius terminus ir sinonimus. Neradę informacijos pagal reikšminį žodį, ieškokite kitų žodžio variantų, kurie taip pat atitiktų ieškomą dalyką.

Reikšminis žodis Sinonimas ir susiję terminai
Žirgas Arklys, kumelė
Žirgų terapija Gydymas žirgais, hipoterapija, gydomasis jojimas

Susijusias temas, organizacijas, asmenis. Ieškodami informacijos nepamirškite toje srityje dirbančių specialistų ir mokslininkų, oficialių organizacijų ar asociacijų, kurių tinklalapiuose galite rasti naudingos informacijos, taip pat susijusių platesnės ar siauresnės aprėpties temų.

Reikšminis žodis Susijusios temos, organizacijos, asmenys
Žirgų terapija

Temos: Medicina, gydymas, reabilitacija
Organizacijos: Šiaulių Hipoterapijos centras, Amerikos Hipoterapijos Asociacija (American Hippotherapy Association)
Asmenys: susijusių organizacijų specialistai, srities profesionalai, mokslininkai ir t.t.

Santrumpas. Vykdydami paiešką naudokite abu variantus: ir santrumpas, ir visą žodį.
Intelekto koeficientas – IQ, genetiškai modifikuoti organizmai – GMO. 

Mokslinius ir bendrus pavadinimus lietuvių ir kitomis kalbomis.  Ieškant informacijos svarbu dėmesį atkreipti ne tik į bendrinės kalbos žodį, bet ir į tai, kaip jis skamba mokslinėje kalboje.

Bendras pavadinimasMokslinis pavadinimasMokslinis pavadinimas anglų kalba
Žirgų terapijaHipoterapijaHippotherapy
ŽirgasEquus caballusHorse, equine
 

3.2. Užklausos formulavimas

Norėdami surasti informacijos savo pasirinkta tema naudosime reikšminius žodžius. Iš reikšminių žodžių galime sudaryti paieškos frazę ar užklausą, kuri konkrečiai apibūdintų mūsų ieškomą temą. Informacijos paieškos įrankiai nesupranta kalbos, kurią vartojame bendraudami, – būdvardžių, ištiktukų ir neapibrėžtų terminų, – todėl užklausa turi būti sudaryta iš reikšminių žodžių, kuriuos galime jungti naudodami loginius operatorius ir paieškos simbolius.

Loginiai operatoriai – specialūs jungtukai, naudojami jungti reikšminius žodžius. Naudodami šiuos operatorius galime įtraukti rezultatus, atitinkančius tam tikrus reikšminius žodžius, arba išskirti konkrečius žodžius, su kuriais susijusius dokumentus norime pašalinti iš rezultatų sąrašo. Galite naudoti šiuos loginius operatorius:

Loginis operatorius Paieškos rezultatai Pavyzdys
AND Rezultatų sąraše bus pateikiami dokumentai su visais nurodytais reikšminiais žodžiais. Siaurina jūsų paiešką. Google paieškos sistemoje operatorius AND yra įterpiamas automatiškai, nors vartotojas to nemato. Horse AND therapy, žirgas AND terapija. Paieškos rezultatuose matysite dokumentus, kuriuose yra abu reikšminiai žodžiai.
OR Rezultatų sąraše matysite dokumentus su vienu iš nurodytų žodžių. Vartojamas jungti panašios reikšmės žodžiams, išplečia jūsų paiešką. Žirgas OR arklys
NOT Loginis operatorius naudojamas pašalinti iš paieškos rezultatų dokumentus su nurodomu reikšminiu žodžiu. Žirgas AND terapija NOT sportas

Pavyzdys:

Paieškos simboliai:

Simbolis Vartojimas Pavyzdys
Žvaigždutės simbolis * Norima rasti visas galimas žodžio formas. Therap* – therapy, therapist, therapeutic
Klaustuko simbolis ? Pakeisti vieną raidę bet kokia kita raide M?n – man, men
Kabutės „“ Ieškoma tikslios frazės „Žirgų terapija”

SVARBU: Venkite buitinių žodžių (daktaras ir t. t.).
Nenaudokite būdvardžių, jungtukų, klausiamųjų žodžių.
Neieškokite pilnais sakiniais.