3. Netikros naujienos

Netikros naujienos

NETIKROS NAUJIENOS – tai klaidinančios, melagingos naujienos (angl. fake news), platinamos masinėse ir socialinėse medijose. Netikros naujienos egzistuoja daugelį amžių, tačiau pastaruoju metu jų sklaida įgijo neregėtą mastą. Šių naujienų fenomenas pasaulyje tampa vis aktualesne problema. Netikros naujienos klaidina visuomenę, veikia nuostatas, ekonominius, politinius, gyvenimo būdo pasirinkimus, kelia grėsmę  asmens ar organizacijos reputacijai. Norint išvengti netikrų naujienų pinklių informaciją reikia vertinti racionaliai ir kritiškai.

Netikras naujienas galima skirstyti į melagingas žinias, klaidinančią informaciją, satyrą.

●       Melagingos žinios – tai išgalvotos istorijos, sufalsifikuotos nuotraukos ir vaizdo medžiaga, suvaidinti įvykiai;

●       Klaidinanti informacija – informacija pateikiama iškraipant kontekstą;

●       Satyra – informacija remiasi aktualijomis ir naujausia informacija, tačiau nėra tiksli ir teisinga.


Viena garsiausiai pasaulyje nuskambėjusių išgalvotų istorijų yra Belle Gibson atvejis. Belle Gibson – garsi Australijos tinklaraštininkė, rašiusi apie sveiką gyvenimo būdą ir prasimaniusi istoriją apie tai, kaip sirgo smegenų vėžiu. Negana to, tvirtino, kad šią sunkią ligą nugalėjo be vaistų, tik sveikos mitybos ir alternatyvios medicinos pagalba. B. Gibson žaibiškai išpopuliarėjo, išleido pelningą ir didžiulio populiarumo sulaukusią sveikos gyvensenos receptų knygą ir programėlę išmaniajam telefonui. Be to, ji teigė bendradarbiaujanti su dvidešimčia labdaros organizacijų ir joms aukojanti dideles sumas. Ilgainiui paaiškėjo, kad mergina niekada nesirgo vėžiu ir kaip pažadėjusi neaukojo labdaros organizacijoms. Federalinis teismas nustatė penkis įstatymų pažeidimus, susijusius su melagingais teiginiais, ir skyrė 410 000 tūkst. Australijos dolerių baudą.
2018 m. garsus Vokietijos savaitraštis Der Spiegel paskelbė, kad vienas jo žurnalistų eilę metų rašė melagingus straipsnius. Daugybę apdovanojimų už tiriamosios žurnalistikos pasiekimus laimėjęs žurnalistas Claasas Relotiusas prisipažino klastojęs medžiagą straipsniams ir pasitraukė iš pareigų. Per septynerius darbo savaitraštyje metus išgalvojo istorijas ir prasimanė veikėjus rašydamas mažiausiai 14 iš 60 straipsnių, paskelbtų savaitraščio spausdintinėje ir internetinėje versijose.