2. Citavimas

2.3. Naudotos literatūros sąrašo sudarymas

Visuomet, kai savo išvestiniuose darbuose remiatės kitų autorių kūriniais, privalu juos ne tik cituoti, bet darbo pabaigoje pateikti šių naudotų išteklių sąrašą. Darbai kuriuose įprastai pateikiami naudotos literatūros sąrašai: referatas ar kitas rašto darbas, kurso rašto darbas, bakalauro, magistro baigiamieji darbai, disertacijos, straipsniai, studijos, monografijos, apžvalgos, recenzijos... ir visi kiti darbai, kuriuose naudojama kitų autorių intelektinė nuosavybė.

Pagrindiniai bibliografinio aprašo elementai:

  • Pirminė atsakomybė (autorius). Autoriaus pavardė rašoma didžiosiomis raidėmis, vardas (arba inicialas) rašomas po kablelio. Po kiekvieno asmenvardžio dedamas kabliataškis (jei keli autoriai).
  •  Antraštė. Antraštė rašoma taip kaip šaltinyje. Antraštė išskiriama kursyvu.
  •  Laikmenos rūšis. Nurodoma laužtiniuose skliaustuose.
  •  Laida (leidimas). Dokumento laida yra būtinas elementas. Pateikimo forma: 5–asis leid.; 3rd ed.
  •  Išleidimo duomenys. Tai duomenys apie išleidimo vietą, leidimą ir metus. Išleidimo vieta rašoma taip kaip pateikta dokumente. Jei jos nėra, rašoma santrumpa s.l. (sine loco – be vietos). Leidėjas nėra būtinas elementas. Jei išleidimo data nenurodyta, rašoma s.a. (sine anno – be metų). Jei išleidimo vieta ar data nustatoma iš kitų šaltinių, bet jų nėra dokumente, jos rašomos laužtiniuose skliaustuose [...].
  •  Atnaujinimo (pataisymo) data. Būtinas elementas elektroniniams dokumentams. Rašoma po išleidimo datos. Skiriamas taškais.
  •  Nuorodos sudarymo data. Būtinas elementas interaktyviems dokumentams kai kuriuose citavimo stiliuose. Rašoma mažąja raide laužtiniuose skliaustuose: [žiūrėta 2018 m. gegužės 11 d.].
  •  Apimtis. Spaudinių apimtis nurodoma puslapių (lapų, skilčių ir kt.) skaičiumi, o daugiatomių leidinių – tomų skaičiumi. (206 p.; 103 lap.; 2 t.).
  •  Prieiga. Būtinas elementas elektroniniams dokumentams. Žiniatinklio dokumentams po jos rašomas interneto adresas. (Prieiga per internetą: <http://www.mb.vu.lt>)
  •  Standartinis numeris. Privalomas tik kai kuriuose bibliografinio aprašo stiliuose; knygoms, periodiniams. Neprivalomas aprašant dokumento dalį, straipsnius ar pan. (Knygoms ISBN 2–7654–0537–9, periodiniams leidiniams ISSN 1045–1064.).
Šie duomenys bibliografiniame apraše skiriami tašku ir tarpu (kaip paprastas tekstas), o pagal reikalavimus gali tekti kai kuriuos duomenis pakreipti kursyvu (taip daroma todėl, kad iš aprašo būtų aišku, koks šaltinis yra aprašytas, kur yra straipsnis, kur knyga, jos dalis ir t. t.), nes bibliografinis aprašas – tai leidinio, straipsnio ar kito šaltinio vizitinė kortelė.