3. Informacijos tvarkymo programos

Informacijos tvarkymo programos leidžia išsaugoti sudominusius informacijos šaltinius, lengvai juos surasti prireikus bei pasidalinti su draugais ar kolegomis.


  Socialinių nuorodų žymėjimo įrankiai

Socialinių nuorodų žymėjimo įrankiai ( angl. social bookmarking tools) skirti išsaugoti internete rastos informacijos nuorodas į asmeninę biblioteką, kurioje jas galite sukelti į aplankus, pažymėti (angl. tag), aprašyti bei pasidalinti su kitais. Dažniausiai socialinių nuorodų žymėjimo įrankiai turi sinchronizavimo funkciją, tad žymėti ir prieiti nuorodas galite iš bet kurio naudojamo įrenginio.

Be to, informacijos tvarkymo įrankiai gali pasitarnauti kaip informacijos paieškos įrankiai. Pavyzdžiui, ieškodami įkvėpimo ir idėjų, kaip įsirengti miegamąjį kambarį, socialinių nuorodų žymėjimo įrankyje Pinterest rasite daugybę pasiūlymų. Tai kitų vartotojų internete surastos ir pažymėtos nuorodos.

Keletas populiariausių įrankių:

 Evernote – tai tarsi darbo kalendorius internete tiek laisvalaikiui, tiek rimtam darbui, kurį galite naudoti kaip užrašinę, išsaugoti tinklalapių nuorodas, nuotraukas, vaizdo medžiagą, užrašus, momentines ekrano kopijas (angl. screenshot). Šiuo įrankiu galite rengti pristatymus ir bet kokius įrašus rodyti kaip prezentacijas prijungus telefoną ar kompiuterį prie projektoriaus. Evernote taip pat veikia kaip diktofonas ir skaitmeninių vizitinių kortelių dėklas su socialinio tinklo LinkedIn sąsaja.

 Pinterest – akiai malonus įrankis ieškantiems įkvėpimo, leidžiantis išsaugoti sudominusias nuorodas paveikslėlių formatu. Galite išsisaugoti sudominusias idėjas, organizuoti jas į aplankus bei dalintis su kitais.

Diigo – paprastas, bet tikrai ne prastas įrankis, kuriame lengva išsaugoti jus sudominusius tinklalapius. Šiame įrankyje galite juos aprašyti, žymėti, organizuoti į aplankus bei dalintis su draugais ar kolegomis. 

 280daily – tai asmeninės informacijos tvarkymo sistema. Šiame internetiniame dienoraštyje kiekvieną dieną galite aprašyti 280 simbolių bei iliustruoti nuotrauką. Šio įrankio pagalba nepamiršite, ką veikėte praeitą savaitę, mėnesį ar metus.  280daily galite susidaryti užduočių sąrašą ir sekti savo atliekamos užduoties progresą, jei domitės sveika gyvensena – registruoti sportinius pasiekimus ar pildyti maisto dienoraštį.

 

  Mokslinės informacijos tvarkymo programos

Rengiant mokslo darbą susiduriama su dideliais informacijos kiekiais. Nepasiklysti straipsnių, knygų dalių, vaizdo medžiagos ar kitų informacijos šaltinių kloduose padės mokslinės informacijos tvarkymo programos. Šios programos leis išsaugoti, tvarkyti, komentuoti, dalintis, cituoti informacijos šaltinius. Be to, šios programos palengvina nuobodžią ir didelių laiko sąnaudų reikalaujančią dalį – literatūros sąrašo rengimą pagal prašomo bibliografinio aprašo stiliaus standartą.

Visos mokslinės informacijos tvarkymo programos veikia panašiu principu, tad išmokus naudotis viena bus lengva įvaldyti ir likusias. Programos būna įdiegiamos į įrenginį (kompiuterį, telefoną, planšetinį kompiuterį) ir turi internetinę versiją arba turi tik internetinę versiją. Į interneto naršyklę įdiegiami papildiniai leidžia išsaugoti sudominusią informaciją, o įskiepis į MS Word automatiškai sugeneruoja citavimo nuorodą ar išnašą ir literatūros sąrašą remiantis darbe cituotais dokumentais.

Keletas populiariausių programų:

Mendeley –  nemokamas informacijos tvarkymo įrankis, kuriame galite išsaugoti, tvarkyti, cituoti mokslinius darbus. Ši programa turi ir socialinį tinklą, skirtą tyrėjų bendradarbiavimui bei veikia kaip mokslinės informacijos paieškos sistema. Mendeley taip pat veikia kaip duomenų archyvas, kuriame galite saugoti savo duomenis. Ieškantiems darbo ar tyrimo finansavimo galimybių suteikiama prieiga prie naujausių skelbimų.

Zotero – nemokama informacijos tvarkymo programa. Pagrindinis šios programos pliusas yra naudojimosi paprastumas. Be to, ši programa atviro kodo, o tai reiškia, kad jūsų asmeniniai duomenys liks saugūs.

RefWorks – mokamas informacijos tvarkymo įrankis, tačiau juo nemokamai naudotis galite prisijungus prie universiteto ar Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos tinklo. Kartu tai informacijos paieškos variklis, kuriame galite ieškoti mokslinės informacijos. Ši programa prieinama tik internete, t. y. jos negalite įdiegti į savo įrenginį. Pagrindinis RefWorks privalumas yra įskiepis į Google Docs, kuris leidžia kokybiškai  rengti mokslinį darbą naudojantis tik internetiniais įrankiais.

Citavi – informacijos tvarkymo programa, turinti nemokamą ir mokamą versijas. Kartu tai ir darbo knyga, kurioje galite planuoti medžiagos analizavimo, darbo rengimo procesą bei sekti savo progresą. Ši programa – bendradarbiavimo erdvė su kolegomis ar bendramoksliais, kurioje prie vieno projekto galite dirbti visi kartu.