1. Informacijos paieška

1.3. Duomenų bazės

Duomenų bazės yra informacijos saugyklos, kuriose saugomi įvairių tipų dokumentai, susisteminti tam tikra tvarka, pavyzdžiui, pagal temas. 

Šios saugyklos yra nuolat pildomos ir jose gali būti sukaupta tūkstančiai skirtingo laikotarpio dokumentų, pavyzdžiui, HeinOnline duomenų bazėje sukaupta viena didžiausių su vergove susijusių dokumentų kolekcijų, kurioje rasite net XVIII a. dokumentus.

Duomenų bazės gali būti viso teksto ar bibliografinės, mokamos ar laisvos prieigos, universalios ar teminės. Kitaip tariant, duomenų bazės gali talpinti tik vienos disciplinos informaciją, bet taip pat gali būti ir daugiadisciplinės, kaupiančios įvairių mokslo sričių straipsnius.

Prieiga prie duomenų bazėse sukauptų išteklių dažniausiai yra mokama. Sudaroma galimybė vartotojui įsigyti dominančią knygą ar straipsnį, tačiau taikomas mokestis, kuris gali būti 20 eurų ir daugiau už vieną išteklių. Todėl dažniausiai duomenų bazės yra prenumeruojamos institucijų tam tikram laikotarpiui ir prieiga yra suteikiama per institucijos tinklą ar naudojantis slaptažodžiais. Mokslinę medžiagą talpinančios duomenų bazės yra itin reikalingos aukštųjų mokyklų studentams, tad visos akademinės bibliotekos prenumeruoja reikalingiausias duomenų bazes, o nacionalinė biblioteka ir viešosios bibliotekos taip pat turi prieigą prie kai kurių duomenų bazių. Norėdami naudotis mokslinėmis duomenų bazėmis kreipkitės į biblioteką, kurios registruotas vartotojas esate, arba peržiūrėkite bibliotekų tinklalapiuose esančią informaciją apie prenumeruojamas duomenų bazes.

Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prenumeruojamos užsienio duomenų bazės.

Akademinių bibliotekų prenumeruojamas duomenų bazes rasite bibliotekų tinklalapiuose.

Informacijos paieškos duomenų bazėse žingsniai:

1. Išsirinkite jums aktualią duomenų bazę. Atminkite, kad duomenų bazės gali būti specializuotos, kuriose sukaupta tam tikros tematikos informacija arba apimančios keletą temų – daugiadisciplinės. Svarbu pasirinkti tą duomenų bazę, kuri yra susijusi su jūsų tema. Jums gali prireikti ieškoti ne vienoje duomenų bazėje, kol pasirinksite tinkamiausią. Dažnai bibliotekų tinklalapiuose rasite duomenų bazių aprašus, kuriuose nurodoma, kokios tematikos išteklius galite rasti. Peržvelkite duomenų bazės turinį ir išsiaiškinkite, ar informacija susijusi su jūsų tema.

Pavyzdys:

Specializuota, apimanti tam tikrą konkrečią temą duomenų bazė Daugiadisciplinė arba universali duomenų bazė, apimanti skirtingas temas
NAXOS Music Library Academic Search Complete (EBSCO)
Viljamo Šekspyro kūriniai: Oxford Scholarly Editions Online – William Shakespeare module JSTOR

2. Išsirinkę tinkamas duomenų bazes, nuspręskite, kaip ieškosite. Svarbu žinoti, kad paieškai duomenų bazėse tikslinga mokėti išskirti reikšminius žodžius ir mokėti naudotis loginiais jungtukais bei paieškos simboliais (žr. modulį Paieškos užklausos formulavimas).

Duomenų bazės siūlo skirtingus paieškos būdus:
Paprasta paieška – ieškoma visame dokumente arba bibliografiniame įraše, gaunama daug rezultatų.
Išplėstinė paieška – užklausai pateikti naudojami keli paieškos langeliai, padeda susiaurinti paiešką ir gauti tikslesnius paieškos rezultatus.
Naršymas – galima peržiūrėti įvairius dokumentų sąrašus pagal temą, žurnalų antraštes ar kitus kriterijus. Naršoma nuo platesnių temų iki konkretaus galutinio dokumento. Toks paieškos būdas naudingas, kai norime geriau susipažinti su dominančia tema.

3. Naudokite duomenų bazėse esančius paieškos filtrus,  kuriais galite siaurinti ir patikslinti paiešką, taip pat surasti tam tikro laikotarpio ar šalies dokumentus, parinkti dokumento tipą ar kalbą. Taip pat duomenų bazės pateikia su jūsų tema susijusius terminus, kurie padeda išplėsti arba siaurinti paiešką.

Pavyzdys: su „hipoterapija“ (hippotherapy) susiję terminai duomenų bazėje Academic Search Complete (EBSCO)


4. Naudokitės duomenų bazių paruoštomis atmintinėmis, skiltimi Help arba išplėstinės paieškos skiltyje pateikiamais paaiškinimais. 

5. Konsultuokitės su bibliotekų specialistais dėl paieškos duomenų bazėse.