1. Informacijos paieška

1.1. Bibliotekos

Norėdami naudotis bibliotekų ištekliais, turėtumėte žinoti, kad bibliotekos yra įvairių tipų – akademinės, viešosios, specialiosios ir mokyklų. Šios bibliotekos gali specializuotis tam tikrų sričių ir rūšių leidinių kaupime, turėti specializuotą informaciją kaupiančius skyrius ir skaityklas. Pavyzdžiui, Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rasite Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą, Vaikų ir jaunimo literatūros skaityklą ir kt.

Šiuolaikinėse bibliotekų skaityklose galite rasti atvirus fondus, kur skaitytojai gali išsirinkti ir peržiūrėti bet kurį leidinį lentynoje. Tokiuose fonduose leidiniai išdėstomi tam tikra tvarka, dažniausiai remiantis Universaliąja dešimtaine klasifikacija (UDK). Bibliotekų turimi ir prenumeruojami ištekliai  yra įtraukti į bibliotekų katalogus ar virtualias bibliotekas, kurias galite peržvelgti ir namuose. Virtuali biblioteka – paieškos sistema, leidžianti ieškoti bibliotekos ištekliuose. Paieškos langelį rasite bibliotekos tituliniame puslapyje, pavyzdžiui, Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos: 

Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (LNB) yra pagrindinė Lietuvoje išleistų dokumentų saugykla. Ji kaupia VISUS mūsų šalyje ir svetur išleistus leidinius apie Lietuvą ir lietuvių kalba. 

Nacionalinės bibliotekos elektroninis katalogas.

Kaip ieškoti bibliotekos kataloge arba virtualioje bibliotekoje?

Dažniausiai virtualios bibliotekos jungiamos į bendrą informacinę sistemą, kurioje vartotojai gali vienu metu ieškoti keliose virtualiose bibliotekose ar duomenų bazėse.

Lietuvos viešąsias bibliotekas jungianti informacijos sistema yra LIBIS

Universitetų, kolegijų, mokslo institutų ir mokslo centrų virtualias bibliotekas jungianti paieškos sistema yra nacionalinė Lietuvos akademinė elektroninė biblioteka (eLABA)

Paieškai bibliotekos virtualioje bibliotekoje naudokite reikšminius žodžius arba paieškos užklausą. 
 Paiešką galite vykdyti pasirinkę tam tikrus paieškos kriterijus, pavyzdžiui, autorių, pavadinimą arba įvesdami tikslią frazę.
 Šios paieškos sistemos taip pat suteikia galimybę naudoti paieškos filtrus, kurie padeda tikslinti paiešką, pavyzdžiui, geografinė aprėptis, kalba, laikotarpis ir kt.
 Virtualiose bibliotekose galite pasirinkti, kokio formato ištekliai jus domina – elektroniniai ar spausdinti. Spausdintais ištekliais galite pasinaudoti bibliotekoje, o dėl elektroninių išteklių kreipkitės į bibliotekininkus.