3. Temos aprėptis

3.2. Užklausos formulavimas

Norėdami surasti informacijos savo pasirinkta tema naudosime reikšminius žodžius. Iš reikšminių žodžių galime sudaryti paieškos frazę ar užklausą, kuri konkrečiai apibūdintų mūsų ieškomą temą. Informacijos paieškos įrankiai nesupranta kalbos, kurią vartojame bendraudami, – būdvardžių, ištiktukų ir neapibrėžtų terminų, – todėl užklausa turi būti sudaryta iš reikšminių žodžių, kuriuos galime jungti naudodami loginius operatorius ir paieškos simbolius.

Loginiai operatoriai – specialūs jungtukai, naudojami jungti reikšminius žodžius. Naudodami šiuos operatorius galime įtraukti rezultatus, atitinkančius tam tikrus reikšminius žodžius, arba išskirti konkrečius žodžius, su kuriais susijusius dokumentus norime pašalinti iš rezultatų sąrašo. Galite naudoti šiuos loginius operatorius:

Loginis operatorius Paieškos rezultatai Pavyzdys
AND Rezultatų sąraše bus pateikiami dokumentai su visais nurodytais reikšminiais žodžiais. Siaurina jūsų paiešką. Google paieškos sistemoje operatorius AND yra įterpiamas automatiškai, nors vartotojas to nemato. Horse AND therapy, žirgas AND terapija. Paieškos rezultatuose matysite dokumentus, kuriuose yra abu reikšminiai žodžiai.
OR Rezultatų sąraše matysite dokumentus su vienu iš nurodytų žodžių. Vartojamas jungti panašios reikšmės žodžiams, išplečia jūsų paiešką. Žirgas OR arklys
NOT Loginis operatorius naudojamas pašalinti iš paieškos rezultatų dokumentus su nurodomu reikšminiu žodžiu. Žirgas AND terapija NOT sportas

Pavyzdys:

Paieškos simboliai:

Simbolis Vartojimas Pavyzdys
Žvaigždutės simbolis * Norima rasti visas galimas žodžio formas. Therap* – therapy, therapist, therapeutic
Klaustuko simbolis ? Pakeisti vieną raidę bet kokia kita raide M?n – man, men
Kabutės „“ Ieškoma tikslios frazės „Žirgų terapija”

SVARBU: Venkite buitinių žodžių (daktaras ir t. t.).
Nenaudokite būdvardžių, jungtukų, klausiamųjų žodžių.
Neieškokite pilnais sakiniais.