10. Statistiniai duomenys

10.1. Mityba ir skaičiai

Mityba ir skaičiai

Panašu, kad visi turi savo nuomonę apie sveiką mitybą. Kasdien žiniasklaidos priemonėse mirga ekspertų patarimai  kokių maisto produktų vengti, kokius rinktis ir dažnai rekomendacijos skiriasi – priklausomai, kieno paklausi. Pavyzdžiui, šiame straipsnyje aptariama kokosų aliejaus nauda, šiame  panašu, kad žalos padaro daugiau nei naudos, o šiame taip ir neaišku. Tai kas teisus? Sunku pasakyti. Kai kalbama apie mitybą visi turi savo nuomonę.

Dažnai su sveikata susijusi informacija pagrindžiama skaičiais, tačiau tokia informacija dažnai nei naudinga, nei padedanti visuomenei. Kaip ir minėta anksčiau įtariai vertinkite statistinius duomenis. Štai vienas spaudoje plačiai nuskambėjęs pavyzdys:

2015 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – vienas Jungtinių Tautų Organizacijos padalinių – nustatė, kad per dieną suvartojus 50 gramų perdirbtos raudonos mėsos gaminių gaubtinės žarnos vėžio rizika išauga 18 proc. Tačiau tai nereiškia, kad 1 iš 5 žmonių susirgs vėžiu. Tai reiškia, kad 6 iš 100 žmonių, vartojančių perdirbtą raudoną mėsą, suserga vėžiu, kai nevalgantys šių gaminių suserga 5 iš 100.

 Norėdami patikrinti mokslinės informacijos patikimumą visada ieškokite originalaus tyrimo šaltinio, o kartais tiesiog pasikliaukite savo skrandžiu!