Naujienų skaitymo menas

6. Šališkumas ir tiesa

  Šališkumas

Dažnai girdime, kad žiniasklaida neobjektyvi ar šališka. Šališkas – tai nepagrįstai palaikantis kurią nors šalį, neobjektyvus.
Žurnalistai studijų metu mokomi patikrinti faktus ir, svarbiausia, siekti objektyvumo. Tačiau, kaip žinia, pasitaiko visko. Kaip atpažinti šališkus ir neobjektyvius žurnalistus? Jei rengdamas straipsnį žurnalistas kartą suklydo, tai galėjo būti tiesiog klaida. Tačiau jei neobjektyvūs straipsniai kartojasi nuolatos, galime įtarti, kad žurnalistas šališkas.
Jei pastebite nuolatos pasikartojančius to paties žurnalisto šališkus straipsnius, atkreipkite dėmesį į žiniasklaidos priemonę – gal ir ji šališka?

Pagalvokite, ar jūs nesate šališki? Kartais žmonėms dėl jų įsitikinimų ir požiūrio tam tikros naujienos atrodo šališkos.

  Tiesa

Geras žurnalistas visada stengiasi rašyti teisingą informaciją, tačiau kartais nežinoma, kas tiksliai įvyko ar kas už tai atsakingas. Pavyzdžiui, įvykus sprogimui iš pradžių nežinoma, kas nutiko. Ar tai nelaimingas atsitikimas, ar terorizmo aktas? Jei taip, kas už tai atsakingas? Žurnalistai dažnai pateikia naujienas turėdami mažai faktų. Taip, žurnalistas stengiasi rašyti tiesą, tačiau tiesa yra laikina. Kai įvykiai papildomi naujais faktais, prieš tai buvusios naujienos tampa netikslia arba neteisinga informacija. Tiesa žurnalistikoje nėra užtikrinta. Tai nėra galutiniai teiginiai – greičiau įvykio versija, remiantis naujausiais žinomais faktais. Reportažų rengimas – nenutrūkstantis procesas, nes dažnai tik per tam tikrą laiko tarpą galime sužinoti tiesą.  Tam, kad išsiaiškintume tiesą, reikia nuolatos domėtis įvykio eiga. Žurnalistai taip pat daro apibendrinimus ir kuria sensacijas nežinodami visų detalių. Tačiau tiesai išaiškėti reikia laiko.